گوگل آنالیتیکس (google analytics) چیست؟ معرفی جامع گوگل آنالیز
گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) چیست؟ اگر شما دارای یک وب سایت هستید، حتما به ابزاری جهت آنالیز ورودی سایت خودتان نیاز دارید. آیا این سوال براتون پیش آمده که روزانه چند نفر به سایت شما سر میزنند؟ یا این که با وجود این همه سایت چطور وب سایت شما انتخاب شده؟ یا بیشتر مخاطبین کدام صفحات وب سایت را بازدید کردند؟ گوگل آنالیز، این ابزار قدرتمند راهی مناسب برای آنالیز و تجزیه و تحلیل سایت را پیش روی شما می گذارد. در ادامه با ما همراه باشید تا به معرفی جامع و آموزش این ابزار کاربردی بپردازیم.
گوگل آنالیز (آنالیتیکس) چیست
گوگل آنالیتیکس (Google Analytics)، یا گوگل آنالیز، گوگل آنالیتیک، گوگل آنالیتیکز یکی از سرویسهای قدرتمند تحلیلگر شرکت گوگل است. گوگل این ابزار تجزیه و تحلیل وب را در نوامبر سال ۲۰۰۵ راهاندازی کرد. این سرویس به شما کمک میکند رفتار و اطلاعات کاربران که به سایت شما مراجعه کردهاند را آنالیز کنید. و با توجه به این دادها میتوانید خودتان را تقویت کنید و باعث ایجاد تحولی عظیم در کسب وکار وب سایت شوید.
این سرویس به صورت رایگان و غیر رایگان در اختیار مخاطبین قرار داده شده است. سرویس پولی با نام Google Analytics ۳۶۰ معرفی شده اما بیشتر سایتها از نسخه رایگان استفاده میکنند. البته ذکر کنم که نسخه رایگان برای کاربران ایرانی فیلتر شده و جهت استفاده از vpn باید استفاده شود. شما برای استفاده از گوگل آنالیتیک فقط به یک حساب جی میل احتیاج دارید. آموزش گوگل آنالیز برای تمام صاحبان وب سایت امری ضروری میباشد.
ابزارهای دیگری مشابه گوگل آنالیتیکس وجود دارد مانند leadfeeder ،woopra ،Clicky ،kissmetricshq ،Piwik و matomo که میتوانند جایگزین گوگل آنالیز شوند. اما مهمترین مزیت این سرویس امکان ترکیب آن با سرویس های دیگر گوگل از جمله Google Search Console، گوگل ادز، یوتیوب و Google Manager Tag است. اگر با ابزار گوگل سرچ کنسول آشنایی ندارید پیشنهاد میکنم مطالب گوگل سرچ کنسول چیست؟ معرفی جامع ابزار سرچ کنسول جدید گوگل و ثبت سایت در گوگل با آموزش جامع و تصویری – ورود به سرچ کنسول را مطالعه بفرمایید.
چه افرادی نیاز به استفاده از گوگل آنالیتیک دارند
- وقتی شما یک سایت راه اندازی می کنید.
- اگر مدیر سایت هستید.
- اگر در یک استارتاپ فعالیت دارید.
- اگر به دنبال بهینه سازی سایت باشید
- اگر قصد دارید از تبلیغات گوگل و گوگل ادوردز استفاده کنید.
- انجام هرگونه فعالیتی که منجر به بهینه سازی سایت می شود.
مزایای ابزار گوگل آنالیز (Google Analytics)
- رایگان بودن این سرویس
- نصب و راه اندازی آسان
- امکان استفاده این ابزار در سایت و اپلیکیشن
- امکان استخراج وسیع داده های با ارزش، در مورد رفتار بازدید کنندگان
- امکان گرفتن گزارش های سلیقه ای و دقیق
کاربرد گوگل آنالیتیکس و دلیل اهمیت
قبل از ورود به مباحث اصلی نیاز هست بدانید گوگل آنالیز چه فایدهای برای سایت شما دارد. مهمترین دغدغه بعد از راهاندازی یک وب سایت جذب بازدیدکننده بیشتر و رضایت مخاطبین است. همان طور که گفتیم، گوگل آنالیتیکس یک ابزار تحلیلگر رفتار مخاطبین سایت است. پس به کمک این سرویس میتوانید به سوالات زیر پاسخ دهید.
• چه تعداد مخاطب از سایت بازدید کردند؟
• افراد به طور متوسط چه مقدار زمانی در وبسایت شما وقت میگذرانند؟
• کدام محتوای صفحات برای مخاطبین جذاب است؟
• چه زمانی بیشترین و کمترین ترافیک بازدیدکنندگان به وبسایت را دارید؟
• چه بخشهای از سایت بیشتر مورد علاقه مخاطبین است؟
• از کدام شهرها یا کشورها بیشتر بازدیدکننده دارید؟
• آیا شما به یک سایت ریسپانسیو نیاز دارید؟
• مخاطبین چگونه و از چه طریقی وارد سایت شما شدهاند؟
• واکنش مخاطبین در مقابل محتوای وب سایت شما چیست؟
• چند نفر از مخاطبین سایت به مشتری تبدیل میشوند؟
• کدام روش بازاریابی تاثیر زیادی بر افزایش ترافیک سایت دارد؟
• کاربرانی که به مشتری میشوند چه خصوصیاتی دارند؟
• چگونه سرعت سایت را افزایش دهید؟
• بعد از ورود بازدیدکننده آیا کاری که شما انتظار داشتید انجام دادند؟
• رفتار مخاطبینی که وارد سایت شدند چگونه است؟
• آیا کمپینهای شما نتیجه قابل انتظار را داشته است؟
• بازدید کنندها از طریق کدام کلیدواژهها به سایت وارد شدهاند؟
• اطلاعات تکنیکی در مورد بازدید کنندها مانند رزولوشن صفحه نمایش، فعال بودن جاوا اسکریپت، زبان وب مرورگر مورد استفاده، نصب بودن فلش و … را در اختیار شما قرار میدهد.
با توجه به آمار ارزشمند گوگل آنالیز، میتوانید به شناخت دقیقی از رفتار بازدید کنندگان برسید و با کمک آن به بهینهسازی سایت بپردازید. با درک این موضوع که بیشترین ترافیک ورودی به سایت به صورت لینک خارجی بوده یا ارگانیک، یا چه صفحاتی بیشتر مورد علاقه مخاطب بوده و چه محتواهای مورد توجه بازدیدکنندگان قرار نگرفته است. کمک میکند به شما که روی نقاط قوت سایت خودتان کار کنید و نقاط ضعف را حذف کنید.
پس با این توصیفات گوگل آنالیتیکس مانند یک ذره بین قوی در دست شما است، که به طور خاص به دنبال بازدیدکنندگان سایت است و به بررسی موشکافانه رفتار آن ها میپردازد.
معایب سرویس گوگل آنالیتیک
- کلیه داده های وب سایت در اختیار گوگل قرار میگیرد و در صورت خطا در وب سایت گوگل سریع متوجه می شود.
- در زمان آنالیز سرعت نمایش صفحات سایت کم است و در برخی مواقع پیغام خطا نمایش داده می شود.
- امکان اتصال به کمپین های گوناگون را ندارد.
- گزارش ها دارای پیچیدگی هستند. و برای استخراج و تحلیل آنها نیاز به تخصص است.
- رویدادهای سایت را بصورت Real-time، در بازههای زمانی متفاوت نمایش نمی دهد.
نکات مهم قبل از کار با گوگل آنالیتیکس
- غیر فعال بودن سرویس گوگل آنالیتیکس در ایران : متاسفانه به دلیل تحریم های ظالمانه، استفاده از این سرویس برای ایرانیها و چند کشور دیگر امکان ندارد. و شما مجبور هستید از فیلترشکنها و یا نرم افزارهای گوناگون تغییر آی پی استفاده کنید.
- نیاز به به ترجمه انگلیسی برای استفاده از گوگل آنالیز : تمام قسمت های گوگل آنالیز به زبان انگلیسی است. و شما مجبور هستید برای گرفتن نتیجه دلخواهتان با واژهها و اصطلاحات مختلف استفاده شده در این ابزار که بیشترشان هم تخصصی هستند آشنا شوید.
- اصلی ترین هدف گوگل آنالیتیکس دنبال کردن رفتار بازدیدکنندگان سایت است : اگر میخواهید در رقابت با دیگر رقبای پیروز باشید، پیشنهاد می کنیم که بیشترین توجه را بر روی رفتار کاربران سایت و واکنش آنها در مقابل محتوا های سایت داشته باشید.
چکیده
در این مقاله از سری مقالات تخصصی سئو، در سورن سئو تلاش کردیم به زبان ساده با اهمیت ابزار گوگل آنالیتیکس آشنا شوید و به سوال گوگل آنالیتیکس چیست؟ پاسخ دادیم. در مطالب بعدی با نحوه ثبت نام و کار کردن با این سرویس کاربردی آشنا می شویم. امیدوارم که این مطالب به شما در استفاده از این ابزار تحلیل گر رفتار مخاطب کمک بکند. خوشحال میشویم سوالات و نظرات مثبت و منفی خودتان را با ما در میان بگذارید.