موتور جستجو چیست؟ انواع موتور جستجوگر و مرورگر ها + پرطرفدارترین موتور جستجوگر

در این مقاله تلاش شد تا به معرفی موتور جستجو بپردازیم و یک شناخت کلی نسبت به آن پیدا کنیم. سپس در ادامه به تفات موتور جستجوگر و مرورگر‌ها پرداختیم و با انواع ایرانی و خارجی هر کدام آشنا شدید. در نهایت نیز با پرطرفدارترین موتور‌های جستجوگر آشنا شدید. در واقع  موتور‌های جستجو تأثیر غیر قابل انکاری رادر دنیای دیجیتال داشته‌اند و با گذشت زمان تلاش می‌کنند که نتایج واقعی‌تری به مخاطبین خودشان نشان دهند.

دسترسی آسان

موتور جستجو در عصر جدید قسمتی از زندگی روزمره ما است. در سال‌های قبل از گشترش اینترنت برای پیدا کردن یک مطلب باید زمان زیادی را صرف می‌کردید. اما الان با یک کلیک، اطلاعات زیادی راجع به هر آن چه که به آن نیاز داریم می‌توانیم کسب کنیم. بیشتر افراد با شنیدن موتور جستجو، اولین چیزی که می گویند گوگل است. در واقع غول گوگل یکی از چندین موتور های جستجوگر در دنیا است. هر کدام از این موتور‌های جستجوگر اهداف و کارایی متفاوتی دارند. در این مقاله با ما همراه باشید تا با موتور‌های جستجو و مرورگر‌ها و انواع آن، آشنا بشوید و همچنین به معرفی پرطرفدارترین موتور جستجوگر بپردازیم.

موتور جستجو لگو
موتورجستجو لگو

موتور جستجو چیست

موتور جستجو یا search engine شامل هر ابزاری اعم از نرم‌افزار یا سخت‌افزارمی شود. که اطلاعاتی که شما نیاز دارید را در خودشان ذخیره می‌کنند. سپس بر اساس  الگوریتم خاص خودشان این داده‌ها را به شما نمایش می‌دهند. شما با وارد کردن عبارت‌های کلیدی در کوتاه‌ترین زمان به مرتبط‌ ترین صفحات دسترسی پیدا می‌کنید. اجزای یک موتور جستجو  پایگاه داده  و الگوریتم‌ها است.

اولین موتور جستجو

اولین موتور جستجو به نام آرچی Archie، در سال ۱۹۹۰ توسط آلن اگتا که یک پروژه‌ی دانشجویی در دانشگاه مک‌گیل مونترال ساخته شد. این موتور فقط می‌توانست کار فهرست کردن را انجام دهد و سپس عناوین را نمایش می‌داد. بنابراین برای اینکه مخاطب به هدف خودش برسد باید نام کامل و دقیق را وارد می‌کرد. در واقع قابلیت نمایش دادن محتوای وب وجود نداشت. به همین علت موتور‌های دیگری مانند Aliweb، Veronica، Jughead خلق شدند. در این موتور‌ها امکان ایندکس کردن متن فراهم شد. در این جستجوگر امکانی فراهم شد تا صاحبان وبسایت خودشان به صورت دستی سایتشان را ایندکس کنند. و دیگر نیازی به استفاده از ربات نباشد.

"اولین

وظیفه موتور جستجو چیست

وظیفه موتور جستجو این است که بهترین صفحه را با توجه به جستوی مخاطب نمایش دهد. صفحه نتایج یا همان SERP شامل مرتبط‌ترین صفحات در رابطه با کلمه کلیدی مورد جستجوی کاربر است. از قسمت‌های اساسی تشکیل دهنده موتور‌های جستجو می‌توان به داشتن دیتا بیس بزرگ برای ذخیره‌سازی و وجود ربات‌ها یا همان Crawler برای خزیدن در قسمت‌های مختلف وب سایت‌ها والگوریتم هابرای امتیاز و رتبه‌بندی سایت‌ها اشاره کرد.

موتور جستجو چگونه کار می‌کند؟

موتور جستجو برای پیدا کردن، اطلاعات مرتبط با عبارت کاربر در میان میلیون‌ها وبسایت موجود در دنیای اینترنت باید مراحلی را طی کنند. این مراحل عبارتند از خزش در وب سایت‌ها (Crawling) توسط عنکبوت‌ها، ایندکس کردن (Indexing) و طبقه‌بندی داده‌های مشاهده شده در پایگاه داده خود و در نهایت رتبه‌بندی صفحات (Ranking) است. با انجام این مراحل یک موتور جستجو متوجه می‌شود که چه داده‌های وجود دارد و در مرحله بعدی بهترین داده‌ها را به کاربر نمایش می‌دهد.

تفاوت مرورگر و موتور جستجو

تفاوت مرورگر و موتور جستجو، این است که مرورگر‌ها نرم‌افزاری هستند که روی سیستم عامل نصب می‌شوند اما موتور جستجو بر روی اینترنت است و نیاری نیست بر روی سیستم شما نصب شود.  در واقع با کمک مرورگر‌ها می‌توان به داده‌های موتور‌های جستجو، دسترسی پیدا کرد. پس برای دسترسی به داده‌های موجود در دنیای اینترنت اولین چیز نصب یک مرورگر است.

انواع مرورگر‌ها و موتور‌های جستجو

حال که با موتور‌های جستجو و مرورگر‌ها آشنا شدید بهتر است به معرفی بهترین‌ها در این زمینه بپردازیم. از جمله مرورگر‌های معروف  گوگل کروم، موزیلا، اینترنت اکسپلورر، Opera، سَفاری یا سافاری Safari است. و از موتور‌های جستجوی موفق می‌توان به گوگل، بینگ، Ask.com، AOL.com، Baidu، Wolframapha، DuckDuckGo، Internet Archive، Yandex. ru اشاره کرد.

ویژگی‌های موتور جستجو

یکی از اولین ویژگی‌های موتورهای جستجو این است که توانایی راضی نگه داشتن مخاطبین را داشته باشد. این ویژگی در همه موتور‌های جستجوگر یکسان است و همه به دنبال آن هستند. با انجام این کار شما به عنوان مخاطب در دفعه‌های بعدی نیز از این موتور استفاده می‌کنید. دومین ویژگی هر موتور جستجوگری این است که باید همیشه به روز باشد. این ویژگی می‌تواند متغیر باشد. وقتی که یک وب سایت به وجود می‌آید، مالک سایت تلاش می‌کند که مشتریان زیادی را به وب سایت خود جذب کند. برای رسیدن به این هدف با انتخاب موتور جستجو مناسب و رعایت نکات سئو مورد نظر آن ها، تلاش می‌کند در صفحه نتایج سرچ به رتبه‌های برتر برسد.

موتور جستجو ایرانی

در این دنیای وب برنامه‌نویسان ایرانی نیز عقب نیستند و چندین موتور جست‌وجوی فارسی موفق وجود دارد. از ویژگی‌های برتر موتور‌های جست‌وجوگر ایرانی می‌توان علاوه بر جستجوی قوی و وسیع، به امکان بهینه‌سازی و بومی آن‌ها اشاره کرد. بدین معنی که با داشتن امکانات و بخش‌های گوناگون به کار‌های روزانه مخاطبین سرعت می‌دهند. از جمله این قسمت‌ها می‌توان به مترجم آنلاین، اخبار لحظه‌ای یا قیمت روز طلا و ارز، این ویژگی‌ها بومی هستند.

انواع موتور جستجو ایرانی

از انواع موتورهای جستجو ایرانی می‌توان به یوز، ریسمون، سلام، پارسی‌جو، جس‌جو، پارسیک، فایاب، کاوش و ذره بین اشاره کرد. درست است که این موتور‌های جستجو عملکرد قابل قبولی داشته‌اند اما مردم هم چنان به استفاده از جستجو گر‌های خارجی علاقه نشان می‌دهند.

بهترین موتور جستجوی ایرانی

این یک واقعیت است که موتور‌های جستجوی ایرانی قابل مقایسه با گوگل و بینگ نیستند. اما تعدادی از آن‌ها در مقایسه با یکدیگر عملکرد بهتری دارند. از جمله این بهترین‌ها سلام، پارسی‌جو، جس‌جو است. موتور جستجوی سلام یکی از بهترین  موتور‌های جست‌و‌جوی ایرانی است.  این موتور با کمک هوش مصنوعی خود، عبارت وارد شده کاربر را در گوگل، بینگ، ask، blekko،یاهو، yandex و zal سرچ می‌کند. و تلاش می کند مرتبط‌ترین محتوا‌ها را نمایش می‌دهد. موتور جستجوی پارسی‌جو نیز دازای بخش‌ها و امکانات زیادی است که سبب سهولت کار مخاطب می‌شود. و در نهایت موتور جستجوگر جس جو یکی از قدیمی‌ترین محسوب می‌شود و همانند پارسی جو دارای امکانات فراوانی است.

بزرگترین موتور جستجوی اینترنتی

بزرگترین موتور جستجوی اینترنتی گوگل است. بیش از۹۰٪ جستجو‌ها در سراسر دنیا با این موتور جستجوگر انجام می‌شود. این موتور در سال ۱۹۹۸ با همکاری سرگی برین و لری پیج در دانشگاه استنفورد خلق شد. هم اکنون این موتور جستجو لقب بهترین و محبوب‌ترین را یدک می‌کشد و در الکسا نیز رتبه اول را دارد.

سهم موتور جستجو
سهم موتور جستجو

بهترین موتور‌های جستجو

با توجه به این که بهترین موتور جستجو گوگل است. اما موتور‌های جستجوگر دیگری نیز وجود دارد که می‌توان جایگرینی برای گوگل باشند. از جمله این موتور‌های جستجوی برتر می‌توان  بینگ، یاهو، بایدو،  یاندکس،  دوک دوک گو، Ask.com، Ecosia، AOL.com،
Internet Archive را نام برد.

مهندس پورهاشمی

مهندس پورهاشمی

من از سال 1390 (2011 میلادی) شروع به فعالیت در حوزه اینترنت و دنیای مجازی کردم. از همان ابتدا علاقه‌مند به حوزه‌های مختلف فناوری اطلاعات بودم و به مرور زمان به حورزه سئو (بهینه‌سازی موتور جستجو) علاقه‌مند شدم. با توجه به علاقه و استعداد خود در این زمینه، تصمیم به تبدیل شدن به یک متخصص سئو گرفتم و به صورت حرفه‌ای در این حوزه فعالیت کردم. با گذر زمان، تجربیات و دانشم را در زمینه سئو روز به روز افزایش دادم و به عنوان یک کارشناس سئو مطرح در سایت سورن سئو معرفی شدم. در طول این سال‌ها بر روی پروژه‌های متنوع و مشتریان گوناگون، مهارت‌های گوناگونی را در زمینه سئو به دست آوردم .

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *